Slottet i Versailles

Slottet i Versailles

Det kungliga slottet i Versailles har genom historien varit ett hem för hovet i maktens centrum, men också stått för en stor påverkan på den europeiska konsten och arkitekturen. Slottet besöks av över tre miljoner turister varje år.

Historia

När kung Ludvig XIV kom till makten ville han ha sitt maktcentrum i Paris, men på grund av oroligheterna i staden beslöt han sig att bygga om en stuga i utkanten av Versailles. År 1682 stod slottet färdigt och kungen flyttade in. Under årens lopp tillkom flera byggnader på slottsgården, bland annat Marie Antoinettes utomhusmuseum Petit hameau.

Museum

I dag är slottet öppet som ett museum med en stor samling konst ur den franska historien

Under franska revolutionen såldes slottets konst och inredning av på olika håll för att ingen kung skulle kunna återvända till slottet. Under 1960-talet lyckades man återbörda en stor del av möblemanget och även restaurera gamla textilier. I dag är slottet öppet som ett museum med en stor samling konst ur den franska historien. Det arrangeras även konserter i slottet.

Praktiskt

Du når Versailles med tåg och går av vid stationen Versailles Rive Gauche. Under högsäsong har slottet har öppet mellan klockan 09.00 och 18.30 alla dagar utom måndag. Parken och trädgården har öppet längre. Inträdet kostar mellan 6 och 16 euro beroende på vilka områden man vill se.

Karta

{loadposition user_googlemaps}