Champs-Élysées

Champs-Élysées

Den nästan två kilometer långa Champs- Élysées är en av världens mest kända boulevarder. Här trängs prestigefyllda butiker, caféer och biografer med Europas högsta fastighetshyra. Avenyn är en given sevärdhet även för den som inte vill shoppa där.

Historia

Avenyn är en given sevärdhet även för den som inte vill shoppa där

Sträckan mellan Place de la Concorde i öst till Place Charles-de-Gaulle i väst ritades redan på 1600-talet, men blev en färdig aveny först 1724. Genom tiderna har Champs-Élysées varit skådeplats för flera stora militärparader. Den mest kända är den marsch som ägde rum i augusti 1944 då man firade stadens befrielse.

Längs avenyn

Redan under 1800-talet bildades en kommitté vars uppgift är att påverka vilka näringsidkare som ska få etablera sig på Champs-Élysées utan att rubba avenyns glamourösa atmosfär. I dag finns butiker som Benetton, Cartier, Louis Vitton och Sephora på Champs-Élysées. Efter en lång kamp mot kommittén fick även H&M tillstånd att öppna en butik på avenyn.

Viktiga datum

Den sista etappen av cykeltävlingen Tour de France går genom Champs-Élysées i juli varje år och lockar stora publikmassor som hejar på längs sidorna på avenyn. Även Frankrikes nationaldag den 14 juli firas på Champs-Élysées med långa rader av militärfordon och helikoptrar.

Karta

{loadposition user_googlemaps}