Hôtel des Invalides

Hôtel des Invalides

Hôtel des Invalides är en intressant samling byggnader som innehåller militärmuseum, monument, sjukhus och ålderdomshem. Det är dock kyrkan Église du Dôme som utmärker sig i samlingen med sin vackra guldprydda kupol. Under kyrkan ligger Napoleon Bonapartes sarkofag.

Historia

Église du Dôme är ett av de vackraste och mest imponerande byggnadnerna inom den franska barockens arkitektur

1670 bestämde Ludvig XIV att Hôtel des Invalides skulle byggas, som ett sjukhus och vårdhem för sjuka och äldre soldater. Arkitekten Libéral Bruant fick jobbet att rita byggnaderna. 1676 var byggnadskomplexet klart och bestod av hela 15 gårdar. Tre år senare byggdes kyrkan Église Saint-Louis des Invalides, som ritades av Libéral Bruant och Jules Hardouin Mansart.

Ludvig XIV beordrade att ytterligare en kyrka skulle byggas till, nämligen Église du Dôme som var inspirerad av Peterskyrkan i Rom. Église du Dôme är ett av de vackraste och mest imponerande byggnadnerna inom den franska barockens arkitektur. Insidan av kyrkans vackra guldfärgade kupol målades av Charles de La Fosse, en av Libéral Bruant lärlingar.

Kända gravar

Hôtel des Invalides innehåller kvarlevorna från flera kända franska personligheter. Detta har gjort området till ett mycket populärt tursitmål. T.ex. ligger Napoleon och några av hans familjemedlemmar begravda här. Här finns även militära officerare som var under Napoleons tjänst och andra franska militära hjältar.

Karta

{loadposition user_googlemaps}