Notre-Dame de Paris

Notre-Dame de Paris

Den vackra katedralen Notre-Dame är Paris i särklass mest besökta turistattraktion. Ungefär 12,8 miljoner människor söker sig hit varje år.

Historia

Katedralen Notre-Dame är uppförd på ön île de la Cité i floden Seine. Tack vare sin omfattande historiska bakgrund har katedralen blivit klassad som ett världshistoriskt monument av FN. Det var här som Napoleon Bonaparte kröntes till kejsare den 2 december 1804. Det var också här som handlingen utspelade sig i den världsberömda romanen Ringaren i Notre-Dame av författaren Victor Hugo.

Arkitekturen

Som en av de första gotiska katedralerna stoltserar Notre-Dame med utsökta skulpturer och glasmålningar

Som en av de första gotiska katedralerna stoltserar Notre-Dame med utsökta skulpturer och glasmålningar. Själva byggnaden har genomgått en massiv renovering efter att den gamla byggnadstekniken fått de tunna väggarna att bukta utåt.

Praktisk information

Notre-Dame har öppet alla dagar om året och är gratis att besöka

Notre-Dame har öppet alla dagar om året och är gratis att besöka. Det enda kravet på besökare är ett respektfullt klädval och uppförande.

Är du i Paris i oktober eller november kan du dessutom avnjuta en magnifik ljusshow i katedralen ackompanjerad av stämningsfull musik. Föreställningen hålls alla dagar utom fredag.