Sacré-Cœur

Sacré-Cœur

Högst upp på kullen Montmartre står den romersk-katolska kyrkan Sacré-Cœur. Namnet betyder heliga hjärtats basilika, och hit kommer runt 8 miljoner turister årligen.

Historia

Härifrån har du en slående utsikt över hela Paris

Sacré-Cœur uppfördes mellan 1876 och 1914, och har blivit ett välkänt landmärke där den pryder stadens högsta punkt. Härifrån har du en slående utsikt över hela Paris. Kyrkan, eller basilikan som denna byggnad av halltyp också kallas, är byggd på samma plats där sankt Dennis halshöggs år 262.

Arkitekturen

Stämningsfullt ljus strömmar in i kyrkorummet

Sacré-Cœur är byggd i romersk-bysantisk stil av arkitekten Paul Abadie. Stämningsfullt ljus strömmar in i kyrkorummet, och insidan av takkupolen pryds av en stor mosaik föreställandes Jesus Kristus.

Praktisk information

Kyrkan välkomnar alla intresserade att delta i olika bönestunder och mässor. Aftonmässan som startar klockan 20.00 är så populär att deltagare måste anmäla ett dygn i förväg om de vill ta emot nattvard. Vill du besöka Sacré-Cœur på dagtid så öppnar kyrkan redan klockan 06.00. Det kostar ingenting att gå in. Det är inte tillåtet att fotografera i kyrkan. Du kan antingen ta trappan uppför Montmartre eller åka hiss med en giltig metrobiljett.

Karta

{loadposition user_googlemaps}