Zlatan i Paris

Nu är Zlatan Ibrahimovic igång i sin nya klubb Paris Saint-Germain. Valet att lämna Italienska Milan till förmån för en klubb i Paris är för många ett oväntat val. Men fotbollsvärlden har förändrats. Tidigare gjorde fotbollsspelare allt för att få spela i Italien. Nu ser det annorlunda ut. Med rätt ekonomi kan världens bästa spelare köpas upp och samlas i ett superlag. PSG har hamnat i ett ekonomiskt läge som är få fotbollsklubbar förunnat. Klubben har en ny storhetstid att se fram emot.

Bästa spelaren i världen Zlatan Ibrahimovic är idag en av världens bästa fotbollsspelare. Han har under sin tid i Italien blivit vald till årets spelare flera gånger och stått för årets mål år 2008. I Sverige har han fått guldbollen vid sex tillfällen och blivit utvald till årets manlige idrottare två gånger. Dessutom har han fått Jerringpriset som är svenska folkets eget stora pris.

Karriären
Zlatan har haft en spikrak karriär från A-lagsdebuten i Malmö FF 1999. Proffskarriären började i Nederländerna och laget Ajax. Då köptes han för 82,5 miljoner kronor vilket är det högsta priset som en allsvensk spelare har sålts för någonsin. 2004 köptes han av den Italienska klubben Juventus. Under debutsäsongen gjorde han 16 mål på 35 matcher – en extraordinär bragd. Efter två år i Juventus såldes Zlatan vidare till Inter. Redan första säsongen blev klubben italienska mästare och Zlatan vann skytteligan.

Under 2009 började Inter förhandla med Barcelona och priset sattes till 46 miljoner euro. Under första månaden i den nya klubben drabbades Zlatan av en handfraktur som krävde operation. Därför missade han en hel del i början. Men detta togs snart igen. Den 28 augusti samma år vann Zlatan UEFA Supercupen med Barcelona. Under 2010 lämnade den svenska toppspelaren Barcelona och flyttade tillbaka till Italien och klubben Milan.

Paris Saint-Germain
Onsdagen den 18 juli 2012 introducerades Zlatan som Paris Saint-Germains nya spelare. PSG satsar hårt på att bli en toppklubb inom den europeiska ligafotbollen. Maxwell, Thiago Motta och Thiago Silva som Zlatan spelat med i tidigare klubbar är redan representerade i det franska laget. Zlatan kommer att bli en av världens bäst betalda fotbollsspelare genom tiderna. Sannolikt kommer han få en årslön på motsvarande 90 miljoner kronor. PSG grundades 1970 och har spelat i franska toppligan sedan 1974. I början av 90-talet investerade tv-stationen Canal Plus I PSG. Investeringen ledde till ligaguld 1994 och flera placeringar i Europaspelet. Under senare år har det gått sämre. De rapporter som sipprat ut om PSG har ofta handlat om huliganer i Boulogne Boys, en supporterfraktion som stått för läktarvåld och främlingsfientliga åsikter.

Tack vare Qatar-miljardären Nasser al-Khelaifi har klubben fått i det närmsta obegränsade resurser till spelarköp. Quatar äger 70 procent av klubben och har som mål att pytsa in närmare en miljard kronor i lagets verksamhet per år.Nu hoppas PSG på andra ljud i skällan. Med en enorm budget håvar klubben in världens bästa spelare och vad det kommer att medföra kan vi bara ana oss till. Det är med stor entusiasm som franska PSG nu tar upp striden mot ligafotbollen i länder som Italien, Spanien och England.