Inför resan

Inför resan

Med sina 30 miljoner turister per år är Paris världens mest besökta stad. Har du bestämt dig för att också resa dit? Här följer några goda råd om vad som kan vara bra att tänka på för att du ska få en så trevlig resa som möjligt.

Köp en guidebok

Även om du bestämt i förväg vad du vill se eller göra så kan det vara bra att ha med sig en guidebok.

Kultur-, mat- och modemetropolen Paris är en rejäl stad med ett lika stort utbud av sevärdheter och aktiviteter. Även om du bestämt i förväg vad du vill se eller göra så kan det vara bra att ha med sig en guidebok. Då har du alltid nödvändig information om till exempel kollektivtrafik eller öppettider till hands. Välj en bok med en tydlig karta över Paris.

Ta med viktiga papper

Se till att ha alla dina resedokument i ordning innan du åker. Du behöver inte ha med dig ett pass, giltig nationell identitetshandling så som ett körkort räcker. Däremot kan det vara bra att ha bokningsbekräftelser utskrivna för flygresan, hotellrummet eller hyrbilen. Flygsäkerhetsreglerna har blivit strängare de senaste åren. Är du osäker på vad du får ha med dig ombord på planet kan du läsa reglerna på Luftfartsverkets hemsida. Kom i god tid till flygplatsen, minst en timme innan planet lyfter.

Praktiskt

Såväl tidszon som elspänning är densamma i Sverige som i Paris.

Såväl tidszon som elspänning är densamma i Sverige som i Paris. Du behöver alltså varken ställa om klockan eller ta med dig en transformator för att kunna använda din egen hårtork eller rakapparat.

Pengar

Valutan i Frankrike är euro. Du kan växla pengar innan du åker eller på banker och växlingskontor på plats i Paris. På restauranger förväntas du nästan lämna dricks. Det förväntas dock inte av dig om du åker taxi. Paris är en tätbefolkad stad. Se efter din plånbok när du vistas ute på gatorna.

Språk

Det franska språket är svårt att behärska om man aldrig kommit i kontakt med det tidigare, men försök att lära dig några enkla fraser så som ”bonjour” (hej), ”au revoir” (adjö), ”merci” (tack), ”oui” (ja) och ”non” (nej). Ansträngningen uppskattas av lokalbefolkningen. I de flesta fall går det bra att prata engelska i Paris.

Väder

Paris har ett så kallat maritimt klimat. Det innebär att vädret är milt och att temperaturskiftningarna är mycket små. Det blir sällan extremt varmt eller kallt. På somrarna håller sig medeltemperaturen mellan 22 och 25 grader celsius. På vintern blir det sällan minusgrader.