Mode

Mode i Paris

De flesta franska modehusen finns i Paris, och här skapas mode i världsklass. Det franska haute couture-modet är sofistikerat och stiligt. Till de mer välkända franska modehusen hör Louis Vuitton, Chanel, Christian Dior och Yves Saint Lauren.

Samtliga modehus har butiker längs Champs Èlysées.

Historia

Redan under 1700-talet var Frankrike den stora modenationen med sin pompösa rokokostil som då dominerade modet. Titel Marie Antoinette var landets kanske främsta trendsättare under sin tid. Såväl hennes frisyrer som klädval blev snabbt högsta mode hos folket.

På 1940-talet började den franska modeskaparen Christian Dior att experimentera med kjollängder. Inte många år innan dess visade kvinnor inte benen över huvudtaget. Modedrottningen Coco Chanel hakade på trenden och designade ”den lilla svarta”. De franska modehusen hade sin storhetstid mellan 1940- och 1960-talen.

Haute couture

Så kallad ”hög sömnad” – haute couture grundades av Charles Frederick Worth i Paris. Termen avser den högsta formen av sömnadskonst med skickligt och exklusivt utfört hantverk. Haute couture etablerades under mitten av 1800-talet och bedrivs än i dag, men inte av vem som helst. För att få benämna sitt arbete som haute couture krävs ett godkännande av The syndicate chamber of haute couture, en organisation inom det franska industridepartementet. Genom historien har bland andra Christian Dior, Jean-Paul Gaultier och Coco Chanel erkänts som värdiga utövare. För att få tillhöra haute couture-eliten krävs det bland annat att man tar fram två kollektioner per år med 35 plagg i varje kollektion.

Modehusen i dag

Bland de franska modehusen som är verksamma än i dag finns Dior, Chanel, Christian Lacroix, Jean Paul Gaultier, Givenchy och Hermes. Flera av dem samarbetar på olika sätt.

Yves Saint Lauren driver Dior och arbetar även i nära samarbete med italienska Gucci. Hermès kollektioner präglas av modeskaparen Jean Paul Gaultier som arbetat för Hermès sedan 2004. Chanel, som kanske är modevärldens mest kända märke drivs i dag av Karl Lagerfeld. Samtliga modehus har butiker längs Champs Èlysées och visar upp sina senaste kollektioner under de två årliga modeveckorna i Paris.

Marknader

Det finns ett 70-tal utomhusmarknader i Paris där du kan botanisera bland allt mellan himmel och jord, samtidigt som du njuter av vädret. Marknaderna ligger utspridda över hela staden. De mest centrala marknaderna är Saint Eustache les Halles och Saint Honoré i distrikt 1. De arrangeras på torsdagar och söndagar, respektive onsdagar och lördagar.

Praktiskt

Butiker i Paris har i allmänhet öppet mellan klockan 09.00 eller 10.00 till 19.00 eller 20.00 alla dagar utom söndag. Stormarknader har öppet något längre. Utomhusmarknaderna har i regel öppet från klockan 07.00 till 14.30-tiden.