Matkultur

Matkultur

Det franska köket har länge haft ett gott kulinariskt rykte, och det är inte ovanligt att människor reser hit för matens skull.

Matkultur

Det franska köket sätter prägel på restauranger i toppklass runt om hela jorden.

Att just Paris blivit den utsökta matens metropol beror på sociala och politiska krafter, men även på landets historiska logistik. Sedan 1800-talet har Paris utgjort knytpunkten i det franska järnvägssystemet. Därmed har många influenser och delikatesser kommit till Paris på räls från landets alla hörn. Än i dag fortsätter det franska köket att sätta prägel på restauranger i toppklass runt om hela jorden.

Specialiteter

Det är kanske ost och vin som först dyker upp när man tänker på det franska köket, och det är inte så konstigt. Ost används inte bara i maträtter, utan serveras ofta i tjockare skivor mellan huvudrätt och dessert. Osten äts antingen som den är, som pålägg på bröd eller tillsammans med frukt. Vin är den huvudsakliga måltidsdrycken. Andra specialiteter är sniglar, gåslever, coq au vin (tupp kokt i rödvin), pot au feu (oxgryta) och stekt biff med pommes frittes som är den vanligaste rätten på landets brasserier.